Zoals hier moet naar mijn overtuiging ieders kindertijd kunnen zijn: ontdekken, ervaren en weerbaar worden. Naar hartenlust struinen met elkaar, vies worden, in het water vallen en er weer uitklimmen. Dat bieden we elke dag aan ‘Struinkids’, de kinderen op de buitenschoolse opvang van Doomijn in wijkboerderij De Klooienberg in Zwolle. Ons project is een bijzondere samenwerking tussen Doomijn, Travers Welzijn en Trias: een buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Onder hen zijn ook kinderen die extra aandacht of begeleiding nodig hebben omdat ze belemmeringen ondervinden in hun ontwikkeling. We maken deze prachtige ontdekkingswereld dus ook bereikbaar voor kinderen met opvoedingsmoeilijkheden.

Kinderen zijn vindingrijk. Je hoeft ze alleen maar in de juiste omstandigheden te brengen om dat te ontdekken. Afgelopen voorjaar ging een groepje kinderen de half ondergelopen uiterwaard in. Door de harde wind leek het net alsof ze werden ingesloten door het water. Natuurlijk houd ik dat wel in de gaten, want veiligheid is belangrijk. Maar ik vond het geweldig om te zien hoe ze zelf peilstokken gingen maken en in hun laarzen en overalls hun weg terug vonden. Ouders hebben bij ons getekend voor de vrijheid van hun kind.

Ouders hebben bij ons getekend voor de vrijheid van hun kind.

Het gaat erom dat kinderen binnen het besef van zelfstandigheid hun grenzen kunnen opzoeken. Dat geldt ook voor de kinderen die extra begeleiding nodig hebben. Zij zijn soms geneigd eigen regels en eigen eisen te stellen. De kinderen corrigeren elkaar in hun spel. Dat maakt hen gelijkwaardig en weerbaar. En het maakt ons project zo ongelooflijk krachtig.