Hoe je het wendt of keert: veiligheid is voor een kind de belangrijkste basisvoorwaarde om zich sociaal en cognitief goed te kunnen ontwikkelen. Ik zeg vaak: een kind moet zich veilig voelen om gelukkig te kunnen zijn. Daarom let ik er altijd op of een kind goed in zijn of haar vel zit. Daarna komt de rest: de peuterspeelzaal is het voorportaal van de basisschool. Kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs, ieder in zijn eigen tempo.

Behalve pedagogisch medewerker in de gemeente Fryske Marren, ben ik ook tutor. Het is daarbij een voordeel dat ik ervaring heb als lerares in het basis- en speciaal onderwijs. Als tutor toets ik kinderen van drie en vier jaar op hun taalbegrip. Kinderen met een ondergemiddeld taalbegrip kunnen daardoor tijdig extra aandacht krijgen, bijvoorbeeld met behulp van taalspelletjes, puzzels en boekjes die we inzetten vanuit officieel erkende methoden. Maar ook het wandelingetje naar de wc gebruik ik om de woordenschat van een kind aan te vullen door te blijven communiceren. Dat doe ik meestal in het Nederlands, soms in het Fries.

Hoe je het wendt of keert: veiligheid is voor een kind de belangrijkste basisvoorwaarde om zich sociaal en cognitief goed te kunnen ontwikkelen.

Onder de peuters zijn ook kinderen uit vluchtelingengezinnen, bijvoorbeeld uit het Midden-Oosten. Voor hen zijn veiligheid en ontwikkeling natuurlijk extra belangrijk. Zij moeten vaak een inhaalslag maken en eerst het vertrouwen opbouwen dat vader of moeder hen weer komt ophalen aan het eind van de ochtend of middag. Als dat gevoel van veiligheid er eenmaal is, zie je dat de leergierigheid ruimte krijgt. Vaak zijn ze na korte tijd al sterk genoeg om volwaardig mee te draaien in de peuterspeelzaal en later op de basisschool. Dat vind ik prachtig om te zien.